روش های مطالعه از نظر چگونگی اجرا
۱- خواندن با صدای بلند: بعضی از دانش اموزان برای یادگیری، با صدای بلند می خوانند و اظهار می دارند که تا مطلب را با گوش خود استماع نکنند، یاد نمی گیرند، این گروه ضمن بلند خواندن می نشینند ویا راه می روند. اغلب، دانش اموزانی را که در پارک ها ویا اماکن خلوت راه می روند ویا در صندلی پارک می نشینند و یا روی چمن دراز می کشند و با صدای بلند درس می خوانند،دیده ایم.
۲- یادگیری از طریق گوش دادن: دانش اموزانی وجود دارند که یکی از همکلاسان یا دوستان خود را برای درس خواندن کمک می گیرند. او می خواند یا خود می خوانند وبعد ضبط می کنند وسپس گوش می دهند تا مطلب را یاد بگیرند. اینان خود را عادت داده اند که از طریق گوش یاد بگیرند.
۳- خواندن با صدای آهسته: بعضی از دانش اموزان به اصطلاح بدون صدا می خوانند. این گروه برای خواندن بی صدا تمرین ندارند، با این که می خواهند بی صدا بخوانند، ولی لب ها یا گلوی آنها حرکت می کند و کلمات را با زبان با صدای آهسته ادا می کنند.
۴- خواندن با چشم: دراین روش خواندن فقط با چشم و درک مفاهیم با ذهن انجام می گیرد. در این روش به هیچ وجه زبان یا گلو و یا لب حرکت نمی کند. فقط چشم روی خطوط حرکت می کند و مفاهیم از ذهن می گذرد و غالبا این روش با تمرکز و دقت توام است. تمرین سرعت در خواندن با چشم که که با تمرکز همراه است میزان یاد گیری را بالا برده از این لحاظ بهترین نوع خواندن می باشد.
محل مطالعه
عده ای از دانش آموزان پارک وفضاهای باز خارج یا داخل خانه را برای مطالعه انتخاب می کنند. مناسب ترین محل برای مطالعه اتاقی است که نه بسیار بزرگ بلکه با فضایی که یک میز کار و یک یا چند قفسه کتاب داشته باشد ،فاقد تلفن وسایر وسایل سمعی و بصری،نه گرم باشد ونه سرد با روشنایی مناسب. لم دادن و محل نرم نیز به خواب منجر می شود.چنین فضایی برای درس خواندن یک یا دو نفر مناسب است ضرورت دارد که خانواده ها در بخشی از خانه که دور از سر صدا باشد، برای فرزندان خود چنین مکانی را تدارک ببینند. بدیهی است اگر اختصاص چنین محلی میسر نباشد. با توجه به امکانات ، فضایی که فاقد عوامل حواسپرتی و از شرایط نسبی برخوردار باشد، برای مطالعه انتخاب خواهد شد.
زمان مطالعه
مطالعه، زمان خاص ندارد. از هر فرصتی برای یادگیری باید استفاده کرد. عاشقان مطالعه می نشینند، راه می روند، دراز می کشند، قبل خواب، بعد خواب، حتی زمان خواب درباره مطالب مورد علاقه خود بررسی و تفکر می کنند.بسیاری از اختراعات زمانی به فکر مخترعان خطور کرده است که رسمامشغول مطالعه نبوده اند، کاوش ذهنی داشته اند و جرقه ای در ذهن منتهی به اختراعی شده است. با این همه برای دانش اموز تذکر موارد زیر در مورد زمان مطالعه ضروری است.
۱- اوقات صبح و قبل از شروع کلاس ها به علتاستراحت شبانه برای مطالعه و فراگیری دروس مناسب تر است.
۲- بعد از ظهر ، پس از تعطیلی مدارس و مراجعه به خانه، بلافاصله شروع به درس خواندن به علت خستگی کار روزانه مناسب نیست. پس از استراحت و صرف شام به نسبت حجم درس وسن و طول مدت شب تا حدود ۲ ساعت مطالعه مفید است. در صرف شام نباید زیاده روی شود. شکم آکنده از غذا به خواب منتهی می شود.
۳- برنامه مطالعه در طول سال تحصیلی باید منظم باشد. اوایل سال کتاب و درس را کنار گذاشتن و موقع امتحان شب و روز را بیدار ماندن،بدترین روش درس خواندن است. چنین روشی فرد را خسته می کند و سلامت او را در معرض خطر قرار می دهد وبعلاوه مطالب فرا گرفته شده سطحی خواهد بود م به سرعت از حافظه محو خواهد شد.
راهنمایی تحصیلی در روش های مطالعه
- چون دانش اموز باید مطالب را به نحوی فرا گیرد که بتواند در امتحان توفیق یابد، بنابراین دقیق خواندن از اهمیت خاصی بر خوردار است.
- برای انجام تکالیف و مراجعه به کتاب های منبع، وقوف بر مطالب کتاب و پیدا کردن مبحث مورد نیاز ضروری است. در این مورد خواندن اجمالی و سریع کار ساز است.
- برای آنکه مطالب فرا گرفته شده که به دقت خوانده شده است. عمق پیدا کند، طرح سوالات و پاسخگویی به آنها یعنی خواندن تجسسی مفید است.
- برای خواندن و مطالعه دقیق، سازمان دادن و مرتب کردن، تشخیص مهم از غیر مهم، علامت گذاری و حاشیه نویسی و خلاصه کردن از ضروریات است. این فنون فهم مطالب و یادآوری سریع تر آنها را افزایش می دهد و تسلط برمطلب را محقق می سازد.
- بهترین روش خواندن بی صدا توام با دقت و استفاده از نوار نیز در مواردی مفید است.خواندن باصدای بلند، به ویژه در فضای باز و یا بلند خواندن در فضای بسته به علت ایجاد مزاحمت برای دیگران و وجود عوامل حواسپرتی از زمزه بدترین روش مطالعه است. این روش ها بازده یادگیری را به حداقل کاهش می دهد.
- بهترین محل مطالعه اتاقی دور از سر وصدا و بدون وسایل سرگرمی و عوامل حواسپرتی نظیر تلفن و تلویزیون و مشابه آن است. در مورد زمان نیز آنچه از اهمیت برخوردار است. مطالعه منظم در طول سال است. نه انباشته کردن دروس برای شب امتحان و فشار شبانه روزی برای یادگیری در زمان امتحان. این روش علاوه بر آنکه سطح یادگیری را کاهش می دهد، سلامتی دانش اموز رات نیز به خطر می اندازد.
برچسب: ،